" />

IN DE KIJKER

11/03/2024 Kappersopleiding

Onze leerkracht Annelies Vanderhaeghen was samen met enkele van haar leerlingen (Britney Debruyne, Kyara Van Avermaet en Elise Lapeire) aanwezig op hét trendy event voor de professionele kapper, 'The Hair Project' in Kortrijk Xpo.
Het is het ideale platform voor kappers om trends te spotten, shows bij te wonen, nieuwe producten en concepten te ontdekken en in te spelen op business opportuniteiten in rechtstreeks contact met 120 toonaangevende leveranciers uit de kappersbranche. The Hair Project onderscheidt zich door een uniek eventconcept met een combinatie van standen, trendy shows in een theaterhal, vaktechnische prestaties (knippen, stylen, kleuren, barber) en sfeervolle bars!


maart 2024 ERASMUS Zwitserland (info volgt)
februari 2024 ERASMUS Finland (info volgt)

11/10/23 Winkelbediende

Op donderdag 15 juni opende een nieuwe Spar zijn deuren in Wiekevorst. Zaakvoerders zijn Steven Stouten, Tim Anthonis én onze oud-leerling Lorenzo Callens (rechts op de foto hieronder). Lorenzo volgde destijds bij ons de opleiding tot winkelbediende. Wij zijn heel trots op hem en wensen hem en zijn collega's veel succes toe! 

Wiekevorst is niet echt naast de deur, het is een dorp in de provincie Antwerpen, en een deelgemeente van Heist-op-den-Berg. Mocht je die richting uitrijden, laat niet na even bij hem binnen te springen!

Uit een interview van Leen Desmet (leerkracht winkelmedewerker) met Lorenzo:

Lorenzo was 15 jaar toen hij de overgang maakte naar het Deeltijds Onderwijs.  Dit was in de eerste plaats een idee van zijn toenmalige werkgever (winkel fruit & groenten waar hij weekendwerk deed) die zag dat voltijds onderwijs niet echt zijn ding was, en hem voorstelde om op leercontract te gaan. Na veel info te hebben genomen koos hij ervoor om naar onze school te komen omdat dit voor Lorenzo heel interessant leek.
Voor Lorenzo was dit inderdaad een hele goede beslissing want hij heeft geen “zittend gat” zoals hij zelf zegt. Hij moet kunnen bezig zijn en leren. Hij wou niet fulltime meer op de schoolbanken zitten en koos resoluut voor de opleiding winkelbediende in combinatie met bedrijfsbeheer.  Dit leunde best aan bij zijn interesses. Dit bleek inderdaad de goede keuze want als zelfstandig uitbater  is het zeker nuttig dat je notie hebt van bedrijfsbeheer.
Lorenzo heeft op twee plaatsen gewerkt tijdens zijn schoolverleden bij ons en telkens we als leerkracht op bedrijfsbezoek gingen kregen we een schitterende evaluatie. Hij was altijd en stipt en werkte heel veel.  Hij wilde ook altijd bijleren en vooruitgaan in zijn traject. Voor ons was hij een voorbeeld voor vele anderen.
Zijn eerste werkplaats was bij een zelfstandig marktkramer waar hij instond voor de verkoop van fruit en groenten. Daar leerde hij het leven van vroeg opstaan en hard werken, de ‘stiel’ en de ‘werkattitudes’ kreeg hij hier mee.
Daarna ging hij aan de slag in de Delhaize van Sint-Eloois-Vijve waar hij echt het leven van de supermarkt heeft mogen ontdekken en waar hij veel heeft geleerd, met dank aan zijn toenmalige zaakvoerdster Claudia.

Lorenzo is onderaan de ladder gestart maar omdat hij zoveel interesse en motivatie toonde werd zijn takenpakket steeds groter en groter. Na een tijdje kreeg hij een verantwoordelijke job in bepaalde afdelingen en dit op zeer jonge leeftijd.

De combinatie werk en school vond Lorenzo perfect en was in zijn ogen een ideale voorbereiding voor het voltijds werkleven.

De samenwerking tussen school en werk verliep bij hem zeer goed. Wij (de leerkrachten) kwamen op regelmatige tijdstippen langs voor evaluatie. Op die manier was er tijd om aandachts- en werkpunten te formuleren. Dit zijn alleen maar punten die Lorenzo verder hielpen in zijn traject. Hij was een jongere die feedback aanvaardde en er iets mee deed, ten goede. Hij besefte dat dit hem beter maakte.

De trajectbegeleiders krijgen ook een pluim van Lorenzo want zij zorgden voor het papierwerk en de contracten.  Ze volgenden hem op en stonden hem bij als hij vragen had met betrekking tot vakantiedagen, correct uurloon,…

Na zijn opleiding in het CLW heeft hij nog bijkomende opleidingen meegepikt, in totaal andere sectoren, zo volgde hij onder andere de opleiding tot bewakingsagent, een standaardcursus voor evenementen en ook nog een bijscholing voor het uitgaansleven.

Als werkgever probeert hij op gelijke hoogte te staan met zijn medewerkers.  “Het is niet omdat je een werkgever bent dat je niet zelf de handen uit de mouwen kan steken of meer bent dan een medewerker.  Want zonder die medewerker ben je NIETS!  Zeker in een startende zaak”: benadrukt hij. Lorenzo helpt iedere dag mee met het aanvullen, staat aan de kassa en bijkomend doet hij ook nog de boekhouding en de administratie.  Deze laatste taken gebeuren meestal na de openingsuren. 

De betekenis van werkgever is in zijn ogen iemand met een voorbeeldfunctie, iemand die een adviserende rol heeft voor zijn medewerkers en oplosser is voor allerhande problemen die zich voordoen.
“Als werkgever verwacht ik van medewerkers dat ze verzorgd, leergierig, gemotiveerd en positief zijn.”
Voor Lorenzo was de overstap naar het CLW de beste keuze die hij maakte want hij was schoolmoe en wou niets liever dan met zijn handen werken en al doende leert men. En wat Lorenzo zo mooi zegt: ”Fouten kan en moet je maken zolang je er maar uit leert”.  Het CLW was de perfecte match! Klik op de foto hieronder om naar de site te gaan van de Spar in Wiekevorst..21/09/23 - Voeding

Uit KLASSE_BE:

“‘Goeiemorgen, chef!’ Na de service zijn we gewoon Tim en Pieter, maar op attitude werken we elke dag met onze leerlingen Duaal Voeding: spreek met 2 woorden, zet je pet af, kom op tijd. Flauwe excuses – de bus te laat, mijn band te plat – komen de keuken niet in. Maar als je eerlijk vertelt waarom je vanochtend de motivatie niet vond om te vertrekken, luisteren we wel. Want pas wanneer leerlingen zich hier goed voelen, kunnen we aan hun attitude werken.”⁠

“Bleukes en ervaren koks lopen hier door elkaar, elke leerling volgt een traject op maat. En toch streven ze samen naar een eindproduct: een lekkere service om 12 uur. Zonder onze hulp, als dat even kan. Een meer ervaren leerling krijgt de rol van chef de cuisine, anderen worden commis. De chef verdeelt de taken, bepaalt wie broodjes bakt of groenten snijdt, stuurt bij wanneer een van zijn hulpkoks de foute snijtechniek hanteert. Want ook dat moeten ze leren: leidinggeven en orders accepteren, ook als je met leeftijdsgenoten werkt. Negeert het haantje van de groep de instructies van een bedeesde klasgenoot? Dan runt die stille kok de keuken, tot de dynamiek hersteld is.”⁠

“Wie Franse grammatica blokt, krijgt pas na de toets feedback. Een houten kast zet je niet in elkaar op 4 uur tijd. Het mooie aan onze stiel: je hoort meteen van de klanten of het lekker was. En na de service evalueren we met elke leerling. Omdat we de leiding over de keuken uit handen geven, zien we veel, vitten we ook op details. Maar altijd met een positieve insteek. Zodat hun liefde voor lekker eten kan groeien. En ze hun plek in de keuken en in onze samenleving vinden.”⁠

Tim Deldaele en Pieter Eeckhout stomen hun leerlingen Duaal Voeding van CLW Kortrijk klaar voor de werkvloer. Met een beproefd recept van attitude, vakkennis en liefde voor de stiel.⁠

"KLASSEBAKKEN"


09/06/23 - Sanitair

Onder het toeziend oog van onze leerkracht Ivan Cottereel namen onze leerlingen van de afdelng Sanitair (De Smet Emiel, Duplessis Liam, Jabarkhil Loqman, Naeyaert Quinten, Parmentier Emiel, Safi Hanzallah, Kabani Fadi, Ladha Mickael) deel aan Install Skills Plumbing & Heating.

Het concept van Install Skills is eenvoudig: elke school monteert in teamverband een installatie met diverse toestellen en leidingen. Zo kan de theorie omgezet worden in de praktijk. Voor de uitwerking van de installaties moeten de leerlingen rekening houden met de regels der kunst en diverse normen of reglementen. De gemaakte installaties worden uitvoerig getest en gecontroleerd door de jury. Daarnaast worden ook de parate vakkennis en technische vaardigheden van de leerlingen gecheckt tijdens de eindjurering.  

CLW KORTRIJK (inderdaad, dat zijn wij!) en VTI WAREGEM mogen als verdiende winnaars het officieel bord

Laureaat Install Skills Plumbing & Heating

uithangen aan hun school.

Zij ontvingen elk een bon van 450 € om materialen aan te kopen voor hun afdeling.

Door de jaren heen kregen onze jongeren de kans om te leren, te werken, en voornamelijk heel veel ervaring op te doen in het buitenland. Dit kon gerealiseerd worden door tal van Erasmusprojecten.
De stuwende krachten achter de internationalisering op onze school zijn onze leerkrachten Jo Bossuyt, Pieter Eeckhout, Ilse Snauwaert en Ann Wyseur.  Zij realiseerden reeds projecten in Nederland, Letland, Polen, Kroatië, Griekenland, Noorwegen, Italië, Engeland, Duitsland, Turkije, Litouwen, Roemenië, Finland en op Martinique! Petje af!

04/02/23 tem 19/02/23 Martinique
Met onze leerlingen van de opleiding kapper trokken we naar Martinique, inderdaad, niet bij de deur maar des te meer de moeite waard!! Wil je graag weten wat onze leerlingen en leerkrachten daar uitspookten, klik dan op de linkse foto voor het artikel dat in de krant van Martinique verscheen. Onder de de foto waar onze leerlingen/leerkrachten pronken met hun behaalde diploma vind je het verslag dat de plaatselijke televisie bracht!
PS: zet je Franse bril op! 

06/12/22 Make Me Smile

Dankzij een mooie donatie van Make Me Smile kunnen een aantal van onze kwetsbare jongeren toch starten in de beroepsopleiding van hun keuze. Wij mochten 2 startpakketten van werk- en veiligheidskledij per opleiding in ontvangst nemen en dit voor een totaalbedrag van 3486€!

 

Dikke dank-je-wel aan Make Me Smile!!
Klik op één van bovenstaande foto's voor meer info over deze fantastische organisatie.

21/11/22 Ambassadeur Lekker van bij ons
Onze leerlingen van de opleiding voeding en horeca zorgen dagelijks voor een heerlijk menu in ons didactisch restaurant Petit Plaisir , en dit onder het toeziend oog van onze chef-koks Tim Deldaele en Pieter Eeckhout.                                     Wij kregen onlangs de titel van "ambassadeur - lekker van bij ons"!!  Ons team-voeding kon aantonen

- dat ze lekkere, veelzijdige voeding vol smaak serveren;
- dat ze werken met producten van bij ons;
- dat ze bovenal gepassioneerd zijn en dit overbrengen op onze leerlingen;
- dat de producten waarmee zij werken kwaliteitsvol zijn;
- dat zij openstaan voor innovatie en duurzaamheid.

                   

Bovenstaand logo prijkt vanaf nu boven onze deur!
Dikke proficiat aan onze chef-koks!! 

23/06/22 Nick Vanglabeke
Reporter Margaux (van "De Madammen", Radio 2) verrast onze Nick met zijn nominatie als Leraar van het jaar!!
En of dit meer dan verdiend is!!!!! Klik op de foto hieronder en herbeluister de radio-opname!
Klik op de onderste foto en lees het artikel dat verscheen in de Streekgenoot. Voila, dat is onze Nick, en we zijn er fier op!!!


08/05/22 / Kimme Tigra
"De gynaecoloog zegt dat ik een mooie baarmoeder heb. De stagiair die heeft mogen meekijken bevestigt dat. Aangezien je vanaf twee moorden kunt spreken van een seriemoordenaar, kan je dan vanaf twee toeschouwers spreken van een fanclub?
Ik deed twee keer mee aan een joboriëntatiecursus van de VDAB. De eerste keer moest ik begrafenisondernemer worden. De tweede keer circusartieste. Gelukkig heb ik nu een derde optie: Baarmoedermodel. Mijn moeder loog dus niet toen ze me mijn hele jeugd verzekerde dat mijn schoonheid vanbinnen zit. Ik krijg een echo mee van mijn gynaecoloog. Ik upload die als nieuwe profielfoto op Tinder en ik wacht."


Waaaw, ........prachtig, ........groots in zijn kleinheid, ........heerlijk,..........wondermooi..........deze woorden komen spontaan in me op bij het lezen van bovenstaand 'zeer kort verhaal'.

Kimme Tigra dus, ja Kimme Tigra, zij heet in het echte leven gewoon Kim Lefevre,..........zij is onze collega, en volgt in deze functie onze leerlingen op die in de aanloopfase zitten :-). We zijn fier op onze leerlingen maar ook op onze collega's!

Kimme Tigra schrijft zeer korte verhalen (zkv) die vaak gaan over katten, seriemoordenaars en haar jeugd. Na een opleiding Literaire Creatie aan het conservatorium van Kortrijk begon ze deel te nemen aan open mic's en voorleesavonden. Ze verscheen al op podia van onder andere De Sprekende Ezels, Droef, Kinky Star, Slam the Tea, Ballonnenvrees en Auw La. Elke woensdag post ze een zkv op haar Instagrampagina Kimmetigra. Zij publiceerde ook reeds in 'Op ruwe planken', een zeer gekend Nederlands literair magazine. Onlangs won zij de 2de prijs in de prestigieuze literaire wedstrijd van de KULAK KU Leuven in de categorie proza met bovenstaand zkv! Deze zomer doet zij mee aan Spots op West in Westouter.
Wil je meer van haar lezen? De bundel 'Prozac en gezelschapsdieren' i.s.m. Tochthond verscheen een maand geleden!

18/04/22 / My story: CLW Kortrijk schildert eigen verhaal in het S.M.A.K.
Leerkracht PAV Jo Bossuyt werkt nu al enkele jaren met haar leerlingen rond het internationale project My Story Map. Dat zet biografische verhalen in in de strijd tegen schooluitval. Dit jaar wilde ze het project uitbreiden. Naast het traject in de klas zetten de leerlingen hun verhaal ook nog eens om in beeldende kunst. Die samenwerking met het Gentse SMAK kreeg de steun van dynamoPROJECT. Klik op onderstaande foto om hier meer over te weten te komen....

18/04/22 / Mobiele snoezelboxen voor kinderen met een beperking.
De leerlingen van creatieve mus An Zeelmaekers (leerkracht 3de graad verzorging) maken momenteel mobiele snoezelboxen in het kader van het project DURF2030. Dat gebeurt samen met de leerlingen van bedrijfsbeheer (onder leiding van Ilse Snauwaert), op vraag van SKIVER, een nieuwe jeugdbeweging die werkt met kinderen met een beperking. Klik op onderstaande foto's voor meer info.

20/04/21/ Hieronder vindt u een citaat uit Klasse (Met een krachtig schoolbeleid blijf je overeind in crisistijd) , gesprek met Lieven Viaene, inspecteur-generaal van de onderwijsinspectie. 

"In het deeltijds beroepsonderwijs voelen leerlingen zich gelukkiger dan in het voltijds beroepsonderwijs. De overstap naar modulair onderwijs met een sterke individuele begeleiding heeft daar waarschijnlijk mee te maken: in het deeltijds onderwijs werken leerlingen heel gericht naar een kwalificatie toe en voelen ze meesterschap. Misschien kunnen we aan de hand van die resultaten de aanpak in ons voltijds leerplichtonderwijs in vraag stellen?"


15/03/21/ Minister van Onderwijs Ben Weyts, directeur-generaal van het Katholiek Vlaanderen Lieven Boeve en Voorzitter van de Vlaamse scholierenkoepel Louis Notte kwamen op bezoek in ons centrum n.a.v. de volledige heropening  van onze school.

Klik hieronder op de verschillende foto's om een beeld te krijgen van  deze uitzonderijke dag!                  


07/01/21/ Centra Leren en Werken laten zich horen door een protestactie. Zij vragen de ministers om hun plannen bij te sturen, anders zou Duaal Leren nefast kunnen zijn voor duizenden jongeren. Ook in de aanloopfase moeten onze leerlingen namelijk de kans krijgen op een kwalificatie. Daarnaast is de oneerlijke financiering een reden tot protest! Vlaams Volksvertegenwoordiger Loes Vandromme deelt alvast onze bezorgdheden.

Klik hieronder op de verschillende foto's om een beter beeld te krijgen van de actie.

Contacteer ons

CLW Kortrijk

Scheutistenlaan 8
8500 Kortrijk

Tel: 056/25.92.08

info@clwkortrijk.be

Contact